Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A tanulmanyiversenyek.hu honlap célja, feladata

A tanulmányi versenyek honlapja azért jött létre, hogy segítse az eligazodást a meghirdetett versenyek között. Célunk, hogy a versenyek iránt érdeklődő diákok, szüleik, családtagjaik, tanáraik és a versenyeket meghirdető intézmények számára is áttekintést adjunk a tehetséggondozást is segítő versenyzési lehetőségekről. 

A versenyzés, a versenyfelkészítés a tehetséggondozás nagy hagyományú eszközei közé tartozik Magyarországon. Az országos versenyeken elért eredmények jól mutatnak az életrajzban, egyes versenygyőzelmek pluszpontot jelentenek a felsőoktatási felvételikor. Annak ellenére, hogy a tanulmányi versenyek évtizedek óta fontos elemei a tehetséggondozásnak, nem született olyan honlap, amely átfogó képet nyújtanak a versenyzési lehetőségekről. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a Tehetséghidak Program (2012-2015) keretében kialakított szolgáltatás elindításával a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz).

Honlapunk célkitűzése, hogy átfogó képet nyújtson a hazai köznevelésben tanulók számára elérhető minőségi versenyzési lehetőségekről. Ahogyan a honlap elnevezése is mutatja (tanulmanyiversenyek.hu) az adatbázisba azok a versenyek kerülhetnek be, amelyek a hazai és határon túli magyar általános- és középiskolás korosztály számára tanulmányaikkal kapcsolatban nyújtanak lehetőséget erőpróbára, tudásuk, készségeik, jártasságuk összemérésére. A tanulmanyiversenyek.hu befogadó szemléletű: teret adunk az egyéni és csapatversenyeknek, a nagy hagyományú, államilag is támogatott „neves” versenyeknek csakúgy, mint az innovatív, csak néhány éves múlttal bíró civil szervezésű versenyeknek is. Adtabázisunkba örömmel fölvesszük az egyházi pedagógiai intézmények versenyeit csakúgy, mint a vállalatok által meghirdetett versenyeket, amennyiben azok megfelelnek a Matehetsz alapvető minőségi kritériumainak és nem kapcsolódik hozzájuk a versenyzőket terhelő aránytalan mértékű részvételi, nevezési díj.

A tanulmányi versenyek széles köre évtizedes hagyományokkal rendelkezik. Ezeket a „neves” – gyakran valóban korszakos tudósok nevét viselő – versenyeket évről-évre meghirdetik, a pedagógusok bizalommal ajánlják őket tanítványaik figyelmébe. Ugyanakkor számos újabb alapítású, innovatív versenyről nehezebb tájékozódnunk, ami önmagában is csökkenti a verseny iránti bizalmat és ezzel az indulók számát. Honlapunk mind a régi, nagy hagyományú, mind az új, innovatív versenyek számára nyitott, amennyiben a verseny szervezői készek kellően részletes tájékoztatást nyújtani a tanulmanyiversenyek.hu felhasználói számára.

Nem titkolt célunk, hogy versenyzésre ösztönözzük azokat a tehetséges fiatalokat is, akiknek az iskolájában esetleg kevésbé elterjedt a versenyeztetés, akiket a tanáraik kevésbé látnak el információval a versenyzési lehetőségekkel kapcsolatban. De segíteni szeretnénk a versenyeket koordináló pedagógusokat is azzal, hogy áttekinthető, rendszerezett formában kínálunk átfogó információt a tanulmányi versenyekkel kapcsolatban.