Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Illéssy Gasztro Kupa Országos Ételművészeti Verseny 2019/2020

Nevezési határidő:
2019. november 27. 00:00
Verseny célja:

A verseny célja a gasztronómia és a kereskedelem területén tanuló szakmunkás és szakközépiskolás diákok (szakács, pincér, cukrász, eladó, kereskedő) vizsgákra való jobb felkészülésének segítése, szakmai ismereteik felmérése és bővítése, új technológiák megismertetése.

Nevezés módja:

Nevezési díjak:

Kategória neve Egyéni Csapat (2 fő)
Élőmunkás verseny tanulóknak    
„Élőmunkás verseny” szakácstanuló 3500 Ft  
„Élőmunkás verseny cukrásztanuló 2500 Ft  
„Élőmunkás verseny eladótanuló 2000 Ft 3500 Ft
Hagyományos versenykategóriák    
„A” szakács hidegkonyha 2000 Ft  
„SzT”: szakácstanuló 2000 Ft 3500 Ft
„D1”: szakács artisztika 2000 Ft  
„D1T”: szakácstanuló artisztika 2000 Ft  
„CT”: cukrásztanuló 2000 Ft 3500 Ft
„D2” cukrász artisztika 2000 Ft  
D2T”: cukrásztanuló artisztika 2000 Ft  
„P”: pincér (felnőtt) 2000 Ft  
„PT”: pincértanuló 2000 Ft 3500 Ft

A nevezési díjak összegéről, az ebéd- és szállásmegrendelésről az iskola számlát állít ki a versenyre nevező intézménynek, egyéni versenyzőnek. Kérjük a számlázási címet kitölteni.

A nevezési lapokat elektronikus úton az alábbi címek valamelyikére kérjük küldeni: illessygasztrokupa [at] gmail.com, toth.laszlo [at] illessy.sulinet.hu vagy postai úton: Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Középiskola és Kollégium Illéssy Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola Tagintézménye. 5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A
Minden beérkezett jelentkezésről legkésőbb 2019. december 3-ig e-mailben visszaigazolást küldünk.
Ebéd igényelhető: 1.200 Ft/fő (az ebédjegyek átvehetők a helyszínen).

A versennyel és a jelentkezéssel kapcsolatos további kérdésekben tájékoztatást ad:

Tóth László: tel.: +36-70/315-7327
e-mail: illessygasztrokupa [at] gmail.com, toth.laszlo [at] illessy.sulinet.hu
Toldi Attila: tel: 06-59/321-329
Számlázással kapcsolatos kérdésekben további tájékoztatást ad az iskola gazdasági irodája:
Újváriné Domán Alexandra vagy Vargáné Csonka Eszter. Tel.: 06-59/321-401

Felhívás szövege:

A verseny kategóriái

Élőmunkás verseny tanulóknak!
(Gasztro Ki Mit Tud?)
Szakácstanulóknak

Melegkonyhás verseny tanulóknak. Adott nyersanyagkosárból 120 perc alatt 2 adag ételt kell elkészíteni a helyszínen, ebből 1 adagot a zsűrinek tálalni, a második adag display formájában a bemutató asztalra kerül. A nyersanyagkosár tartalma a mellékelt lista alapján. Ezen kívül a versenyzők hozhatnak magukkal a nyersanyagkosár tartalmán felül egyféle alapanyagot és kétféle fűszert vagy ízesítőanyagot. Egyéb anyagok használata nem engedélyezett. Az ételek technológiai leírását és a nyersanyagkosárból felhasználandó anyagok listáját e-mailben kérjük 2019. november 29-ig megküldeni az illessygasztrokupa [at] gmail.com e-mail-címre. A versenyző, amennyiben saját eszközt szeretne használni, a munka megkezdése előtt jelezze a konyhán felügyelő rendező kollégának.
Az élőmunkás verseny során a versenyző tanuló önállóan dolgozik a konyhán (1 fő/nevezés).
A konyhába lépés feltétele érvényes egészségügyi könyv és megfelelő munkaruházat.
Szakácstanulók élőmunkás versenyére – a nap rövidségére való tekintettel – az első 32 nevezést tudjuk fogadni.
Cukrásztanulóknak: kakaófestés
20 × 30 cm tragant lapra kakaófestés. Az alkotás témája: Szeretet. Az alkotás elkészítésére rendelkezésre álló idő: 150 perc. A tragant lapot és a kakaóport a szervezők biztosítják. A festéshez szükséges eszközökről a versenyzők gondoskodnak. A kész munkák elhelyezéséhez a szervezők biztosítják az asztalokat. Dekorációról a versenyzők gondoskodnak.
Cukrásztanulóknak: tortadíszítés
A versenyzőknek feladata 1 db 24 cm átmérőjű torta feldíszítése. A díszmunka témája szabadon választott.
A torta alapja hungarocell. A burkoláshoz a verseny szervezője biztosít minden versenyző számára 0,6 kg fehér színű bevonó masszát. Szükség esetén a színezéséről a versenyző gondoskodik.
A torta minden díszítőelemét a helyszínen kell elkészíteni. Díszítésre használható anyagok: tragant, marcipán, grillázs, csokoládé, karamell stb. A díszítésre nem ehető anyagok felhasználása tilos. A díszítő elemek anyagáról és a megmunkálásukhoz szükséges eszközökről a versenyző gondoskodik.
A díszmunkák elkészítésére rendelkezésre álló idő: 150 perc. A kész munkák elhelyezéséhez a szervezők biztosítják az asztalokat. Dekorációról a versenyzők gondoskodnak.
A jelentkezési lapon kérjük jelezni, hogy a versenyző, milyen anyaggal fog dolgozni, hogy a szükséges előkészületeket el tudjuk végezni (karamell lámpákhoz, melegítőkhöz áramforrás biztosítása stb.).
Eladótanulóknak: díszcsomagolási és ajándékkosár készítési verseny
Ezen a versenyen harmadik alkalommal hirdetünk eladó- vagy kereskedőtanulóknak élőmunkás versenyt. A versenyre, mely 2 részből áll, maximum 2 tanulóból álló csapatok nevezhetnek.
Első feladat: a versenyzőknek 4 db különböző ajándéktárgyat kell becsomagolni a helyszínen.
Az ajándékok ebben az évben: könyv A/4, boros üveg, merőknál, 8 szögletű doboz. Az „ajándékokat” és a különböző csomagolóanyagokat a szervező iskola biztosítja.
A feladat végrehajtására rendelkezésre álló idő: 150 perc.
Második feladat: ajándékkosár készítése megadott anyagokból. Minden csapat azonos számú és fajtájú kiegészítőt kap. A feladat megoldásához az anyagokat (kosár és a belevalók, csomagolóanyagok) a szervező iskola biztosítja.
A feladat megoldására rendelkezésre álló idő: 90 perc.
A szervező iskola biztosítja az elkészített munkák kiállításához szükséges asztalokat. A zsűri az értékelés során, a helyszínen elkészített alkotásokat értékeli (dekoráció nem szükséges az asztalokra). A versenyzők a csomagoláshoz szükséges eszközöket hozhatnak magukkal (olló, ragasztó). Az alkotások a szervező iskola tulajdonában maradnak.

Hagyományos versenykategóriák
(ebben a kategóriában a versenyzők a munkájukat otthonról hozzák)
Felnőtt:
„A” kategória: szakács hidegkonyha
„D1” kategória: szakács artisztika
„D2” kategória: cukrász artisztika
„P” kategória: pincér
Tanuló:
„SzT”: szakácstanuló kategória
„D1T”: szakácstanuló artisztika
„CT”: cukrásztanuló kategória
„D2T”: cukrásztanuló artisztika
„PT”: pincértanuló kategória

Versenyfeladatok

„A” kategória: szakács hidegkonyha

  • 4 fajta fingerfood (2 hidegen és 2 melegen elkészített, de hidegen találva) fajtánként 6 darab, 1-1 darab display tányér a zsűri számárra kóstolás céljából.
  • 1 db 5 fogásos menü hidegen bemutatva.

„D1” kategória: szakács artisztika

  • Hidegkonyhai dekoratív artisztikai díszmunka, amely csak fogyasztásra alkalmas anyagokból (margarin, keményzsír, só, zöldségek, jég, gyümölcsök stb.) készülhet.

„SzT”: szakácstanuló kategória

  • 4 fajta fingerfood (2 hidegen és 2 melegen elkészített, de hidegen találva) fajtánként 4 darab, 1-1 darab display tányér a zsűri számárra kóstolás céljából.
  • 1 db 3 fogásos menü hidegen bemutatva.
  • Szakácstanuló kategóriában a versenyzők nevezése történhet egyénileg és kétfős csapatban is.

„D1T”: szakácstanuló artisztika

  • Hidegkonyhai dekoratív artisztikai díszmunka, amely csak fogyasztásra alkalmas anyagokból (margarin, keményzsír, só, zöldségek, jég, gyümölcsök stb.) készülhet.
  • A zsűri fenntartja a jogot, hogy a tanulóval a munkájának egy részletét a helyszínen elkészítteti. Kérjük, hogy az ehhez szükséges eszközöket a versenyzők hozzák magukkal, az alapanyagokat a verseny szervezői biztosítják.
  • Artisztika kategóriába a tanulók csak egyénileg nevezhetnek.
  • Azok a szakácstanulók, akik csak artisztika kategóriában indulnak, a nap folyamán ételkészítési ismeret tesztet töltenek ki, amelynek eredménye beleszámít a végleges
  • értékelésbe.

„CT”: cukrásztanuló kategória

  • 1 db alkalmi dísztorta szabadon választott témában, a torta és a díszítése is csak ehető anyagokból készülhet.
  • 2 féle kikészített sütemény. Fajtánként 6 – 6-ot kérünk kitálalni és display tányéron 1-1 darab kóstoló a zsűrinek.
  • 2-2 rúd 500 grammos bejgli diós és mákos változatban. 1 diós és 1 mákos bejglit kettévágva kérünk a kiállító asztalra tenni.
  • Cukrásztanuló kategóriába a tanulók egyénileg és kétfős csapatban is nevezhetnek.

„D2” kategória: cukrász artisztika

  • 1. kategória típus: hagyományos művészi alkotások, amelyek csak fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből készülhetnek (karamell, grillázs, kakaó festészet, csokoládé munkák, nugát, tragant, marcipán stb.).
  • 2. kategória típus: újfajta technológiával készített díszmunkák (drótozott cukorvirág, airbrush-sal készült művek, valamint miniatűr alkotások).
  • A jelentkezési lapra kérjük feltüntetni, hogy mely kategóriában fog versenyezni az alkotás!

„D2T”: cukrásztanuló artisztika

  • Dekoratív művészi alkotás, csak fogyasztásra alkalmas élelmiszerekből készülhetnek (karamell, grillázs, kakaó festészet, csokoládé munkák, nugát, tragant, marcipán munkák stb.).
  • A zsűri fenntartja a jogot, hogy a tanulóval a munkájának egy részletét a helyszínen elkészítteti. Kérjük, hogy az ehhez szükséges eszközöket a versenyzők hozzák magukkal, az alapanyagokat a verseny szervezői biztosítják.
  • Artisztika kategóriába a tanulók egyénileg nevezhetnek.
  • Azok a cukrásztanulók, akik csak artisztika kategóriában indulnak, a nap folyamán cukrászismereti tesztet töltenek ki, amelynek eredménye beleszámít a végleges értékelésbe.

„PT”: pincér és pincértanuló kategória

  • 1 db négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése. A díszterítések témáját a versenyző határozza meg.
  • A választott témához kapcsolódó menü és italsor szakszerű bemutatása menükártyán.
    • A terítéshez szükséges kellékeket a versenyző hozza magával.
    • Kisegítő asztalt – amennyiben szükséges – a versenyző hozza magával.
    • Igényelhető asztalméretek: 80 × 80 cm vagy 80 × 120 cm.
  • Pincértanuló kategóriában a versenyzők nevezése történhet egyénileg és kétfős csapatban is.
  • A pincértanulók a zsűrizés megkezdése előtt pincérismereti tesztet töltenek ki, amelynek eredménye beleszámít a végleges értékelésbe. Csapatban történő nevezés esetén mindkét versenyző kitölti a tesztet, és eredményüket átlagolja a zsűri.
  • 5 fogásos menükártya írása italajánlással számítógépen. A menükártya témája a verseny napján kerül kihúzásra. Ehhez kérjük, hogy minden jelentkező egy ünnepi alkalmat 2019. november 29-ig megküldeni az illessygasztrokupa [at] gmail.com e-mail címre. A kártya mérete A5-ös lap hajtva. A feladat megoldása során segédanyag használata nem megengedett. A feladatok végrehajtására rendelkezésre álló idő: 60 perc.
  • A szervezők biztosítják a menükártyához szükséges papírt és technikai hátteret (számítógép, nyomtató).
  • Felnőtt pincérversenyzők feladata megegyezik a pincértanulók feladataival. Csak egyéniben indulhatnak.
További versenyidőszakok