Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tarján Imre Országos Emlékverseny 2019/2020

Nevezési határidő:
2019. november 6. 00:00
Verseny célja:

2000. január 19-én elhunyt Tarján Imre, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Akadémia III. (matematika-fizika) osztályának elnöke, Kossuth-és Állami Díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje és az Akadémiai Aranyérem kitüntetettje, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének Igazgatója. 1930-ban érettségizett iskolánkban, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban. 2000. szeptember 8-án, délután fél háromkor az iskola emeletén tiszteletére emléktáblát avattunk. Az ő emlékére rendezzük ezt a versenyt.

Díjazás leírása:

A verseny döntőjében résztvevő minden tanuló oklevelet kap, a legjobbak jutalomkönyvben, illetve tárgyjutalomban részesülnek.

Felhívás szövege:

A verseny két kategóriában zajlik: az első kategóriában a 7-8. osztályosok, a második kategóriában a 9-10. osztályosok tartoznak. Mindkét kategóriában 3-3 fős csapatokkal lehet nevezni. Minden feladatot csapatmunkában kell megoldani, azaz a 3 diák együtt dolgozhat.

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban egy bárhol fellelhető játék vagy egy saját készítésű eszköz (1 db) fizikáját kell leírni maximum 500 szó terjedelemben. A pályamunkát elektronikusan, 2019. november 6-án (szerda) éjfélig a verseghygimnazium [at] gmail.com e-mail címre küldjék el. (Az e-mail-ben tárgyként ,,TARJÁN VERSENY – pályamunka címe” megjelölést kérjük a pontosabb azonosítás miatt.)  A pályamunkához egy nevezési lapot kell kitölteni. A pályamunkák formai követelményei itt megtekinthetők.

A második forduló időpontja 2019. november 23. (szombat). Itt először a csapattagoknak néhány feladatot, problémát kell (közösen) megoldani. A feladatok megoldásához bármilyen elektronikus adattovábbításra nem alkalmas eszköz, nyomtatott vagy kézzel írt dokumentum felhasználható. A pályamunkák alapján, valamint a délelőtti írásbeli eredmények figyelembe vételével maximum 14 - 14 csapat kerülhet a délutáni szóbeli döntőbe. Az első fordulóban leírt játék fizikájáról kell egy maximum 5 perces kiselőadást tartaniuk (ide célszerű, bár nem kötelező a szóban forgó játék, eszköz egy működő példányát elhozni), ezt a zsűri kérdései követik a szóban forgó játék, eszköz fizikájáról (a dolgozat „megvédése”). A zsűri elnöke dr. Radnai Gyula, az ELTE docense, a KöMaL fizika szerkesztőbizottságának vezetője.

További versenyidőszakok