Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Medve Szabadtéri Matekverseny 2019

Verseny célja:

A verseny pedagógiai célja több komponensből tevődik össze. Célunk egyrészt a matematika népszerűsítése az 5-12. évfolyamos korosztályban, továbbá lehetőség biztosítása arra, hogy a résztvevők összemérjék matematikai tudásukat. Ezen túlmenően célunk a résztvevők egészséges, mozgásban gazdag életmódra nevelése, együttműködési (kooperációs) készségeik fejlesztése, közösségteremtés, és több száz önkéntes fiatal szervező bevonásán keresztül a pedagóguspálya népszerűsítése.

Nevezés módja:

 

Az előnevezés november 16-ig tart. 

A verseny jellege: a versenyen a megoldásokat szóban kell bemondani vagy a végeredményt írásban bemutatni, azonban a feladatmegoldásokat (piszkozati formában) ki is lehet dolgozni az alább ismertetett különleges szabályok szerint. Értékelésre csak a szóban közölt megoldások (esetenként az írásban benyújtott végeredmények) kerülnek.

A verseny menete: A verseny háromfős csapatokban zajlik. A csapatoknak a verseny helyszínén (egy erdős-parkos területen) található állomásokon kell megoldani az ott kapott matematikai-logikai feladatot, majd a beadott válasz helyességétől függően tovább kell haladniuk egy következő állomásra. A feladatokra a helyes válasz egyetlen szám, betű, vagy szó (nem kell a válaszokat kifejteni, sem pedig bizonyítani).

Az állomások tipikusan egy-egy pihenőhely, szobor, erdei útkereszteződés vagy padcsoport közelében vannak. Az állomások helyszíneiről a csapatok térképet és leírást kapnak. Minden 4 állomáson több szervező várja a csapatokat Az állomáson tartózkodó szervezők ellenőrzik, hogy a csapat helyes választ adott-e az ott kapott feladatra.

A csapatoknak az állomásokon tartózkodó szervezők nem árulják el, hogy az általuk kapott feladatra adott megoldás helyes-e vagy sem. Csak annyi információt kapnak, hogy melyik állomást kell felkeresniük a következő feladatért. Aki hibás választ ad, más állomásra kerül, mint a helyes megoldást benyújtók. A helyes eredményekkel a csapatok pontokat gyűjtenek, a hibás válaszok alacsonyabb pontértékű feladatok felé terelik a csapatokat. A cél a legtöbb pont megszerzése. Pontszámítással kapcsolatos részletek a verseny illusztrált leírásában találhatók, mely honlapunkról letölthető.

A csapatok útvonalainak regisztrálására a náluk lévő ún. „Utilappu” (regisztrációs lap) szolgál. Ezt a csapat a verseny előtt kapja meg, végig magánál tartja, majd a verseny végén leadja. Az eredménylistát ezek alapján lehet összeállítani, így aki elveszti az Utilapput, annak teljesítménye nem lesz értékelhető.

A verseny értékelése: Az a csapat nyeri a versenyt, amelyik a legtöbb pontot szerezte. Egyenlő pontszám esetén holtversenyt hirdetünk. A versenyek eredményhirdetése 15 perccel a versenyek után, a helyszínen történik. A teljes eredménylista (amely a feladatmegoldás sikerességén túl a csapatok által megtett távolságokat és az ún. rangokat – ld. alább – is tartalmazza) a versenyt követő három napon belül felkerül a www.medvematek.hu honlapra.

Nevezési lap:
Díjazás leírása:

A sikerélményt garantálandó minden csapat a helyes megoldásainak függvényében bronzmedve-, ezüstmedve- és aranymedve rangot érhet el. Ez az értékelés tehát független a többi csapat teljesítményétől. Azt, hogy melyik csapat végül milyen rangot ért el, az eredménylistából tudhatja meg az adott verseny után három napon belül a honlapon, de verseny közben is adunk ki információt néhány állomáson az előrehaladásról (nem kérdésre, hanem automatikusan, ezért az aktuális rangra rákérdezni az állomásokon nincs lehetőség). Ezen felül minden helyszínen minden kategória első három helyezett csapatának mindhárom tagja oklevelet és tárgyjutalmat kap. A 4-6. helyezett csapatok tagjai dicsérő oklevelet kapnak. Minden helyszínen kategóriánként a legtöbb csapattal érkező iskolák különdíjban részesülnek. A fentieken túlmenően minden iskola, amely egy helyszínen legalább 30 tanulóval (10 csapat) képviselteti magát, értékes különdíjat kap ajándékba.

A döntő díjazása: A döntő kategóriánkénti első három helyezett csapatát díjazzuk. A döntő győztes csapatai egy évre megkapják és iskolájukban kitehetik az egyedi Medve vándorserleget.

Felhívás szövege:

A Medve Szabadtéri Matekverseny egy rendhagyó szabadtéri rendezvénysorozat, mely 2018/19-ben ünnepli 20. születésnapját. A tanévben ismét 7 helyszínen közösségi élménnyé varázsoljuk a matematika és a logika világát a fesztiválok hangulatát kombinálva a tanulmányi versenyekével.

A versenykiírás dátuma: 2018. szeptember 28. A versenykiírás tartalma a területfoglalási ügyek lezárásáig még változhat, ezért a helyszín- és időpontmódosítási jogot fenntartjuk.

A verseny kétfordulós (területi, országos). A versenyre háromfős csapatok nevezhetnek. A verseny a szabad ég alatt zajlik az alábbiakban részletezett különleges szabályokkal.

I. Általános információk:

 • A verseny szervezője: A Matematika Összeköt Egyesület (M.Ö.K.E.) – 4028 Debrecen Laktanya u. 40. - E-mail: info [at] medvematek.hu , honlap: www.medvematek.hu.
 • A verseny pedagógiai célja: A verseny célja a matematika népszerűsítése az 5-12. évfolyamos korosztályban és a felnőttek körében, továbbá lehetőség biztosítása arra, hogy a résztvevők összemérjék matematikai tudásukat. Ezen túlmenően célunk a résztvevők egészséges, mozgásban gazdag életmódra nevelése, együttműködési (kooperációs) készségeik fejlesztése és a matematika élményszerűvé tétele.
 • A verseny résztvevői: A versenyen az iskolák 5-12. osztályos tanulói, valamint (külön kategóriákban) felnőttek vehetnek részt.

II. Helyszínek, időpontok, feladattípusok:

 • A verseny kétfordulós, regionális első fordulókból és országos döntőből áll.
 • A 2019-ben tervezett helyszíneket és időpontokat a felhívásban találja.
 • A versenyek időpontja minden helyszínen 10.30 – 15.00 óra.
 • Feladattípusok, felkészülés: A területi fordulókon egymástól eltérő, de kategórián belül azonos nehézségi fokú feladatsorok kerülnek kitűzésre, melyek alapja az aktuális évfolyamok matematika tanterve. Elsősorban nem tárgyi tudás, hanem logikai készség szükséges a feladatok megoldásához. Gyakorláshoz mintafeladatsorok a honlapunkon találhatók, valamint ajánljuk böngészésre más matematikaversenyek korábbi feladatsorait is. Elsősorban a tesztversenyeken előforduló nehézségi fokra kell számítani, így az ilyen versenyek feladataival lehet hatékonyan készülni.
 • Az országos döntő időpontja: 2019. június 1. (eső esetén fedett helyszínen)
 • Az országos döntőbe jutás feltétele, maximális létszám: Minden regionális fordulóról kategóriánként a legjobb 2-2 csapat automatikus meghívást kap a döntőre. Ezen felül a 2000 főnél nagyobb létszámú versenyekről a 3. helyezett csapatok is meghívást kapnak. A döntő maximális létszáma 350 fő.

III. Kategóriák:

A verseny négy diákkategóriában zajlik, a kategóriák az alábbi korcsoporti beosztás szerint különülnek el:

 • Medvebocs: 5. osztályos és 6. osztályos nem tagozatos diákok (10 év alattiak, azaz 2009. április 1. után születettek nem indulhatnak a versenyen, más, születési dátum szerinti megkötés nincs, az aktuális évfolyam számít minden kategóriában)
 • Kismedve: 6. osztályos spec. mat. tagozatos, 7. osztályos és 8. osztályos nem tagozatos diákok
 • Nagymedve: 8. osztályos spec. mat. tagozatos, 9. osztályos, nulladik évfolyamos és 10. osztályos nem tagozatos diákok
 • Jegesmedve: 10. osztályos spec. mat. tagozatos, 11. és 12. osztályos diákok

A diákkategóriákon túl a felnőttek számára két kategóriát hirdetünk:

 • normál (Ursa Minor): általános iskolai tanárok, illetve matematikában kevésbé jártas vagy hobbi szinten művelő felnőttek számára
 • kiemelt (Ursa Maior): középiskolai matematikatanárok, matematika vagy ahhoz kapcsoló szakterületű egyetemi hallgatók, illetve matematikával foglalkozó szakemberek számára

 

Minden versenyzőnek eredményes szereplést és szép élményeket kívánunk!

A Matematika Összeköt Egyesület

 

További versenyidőszakok