Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Irány az űr! Kárpát-medencei űrkutatási csapatverseny 2021

Verseny célja:

- Népszerűsíteni az űrtevékenységet, és minél több diákhoz elvinni annak a hírét, hogy létezik ez a tudomány- és iparág;
- A résztvevő diákok ismereteit bővíteni az űrtevékenységhez köthető területeken (főként fizika, kémia, biológia, földrajz);
- Népszerűsíteni a hazai űripar eredményeit;
- Megtalálni a legfelkészültebb magyar diákcsapatot az űrtevékenységgel kapcsolatos készségekben és tudásban.

Nevezés módja:

Csapattagok: A versenyre három diákból és egy tanár mentorból álló csapatok nevezhetnek. A diákok magyarországi vagy határon túli magyar középiskolások lehetnek, 9-12. (két tanítási nyelvű iskolák esetében 13.) évfolyamig.
Mentor: A mentornak nem feltétlenül kell tanárnak lennie, lehet szülő, vagy más felnőtt a segítő. A csapat kapcsolattartó e-mail címe lehetőség szerint a mentoré legyen, de amennyiben ez nem praktikus, megadható valamelyik diáké is.
Iskola: A diákoknak nem feltétlenül kell azonos iskolába járniuk, de a regisztrációnál csak egy iskola rögzítésére van mód és a csapatot ahhoz az iskolához kötjük. A csapat tagja lehet más középiskola tanulója is, de a versenyen ő is a nevezéskor megjelölt iskola „színeiben” indul.
Iskola megadása abban az esetben is kötelező, ha a mentor nem az iskolai tanrend keretében foglalkozik a csapattal, hanem pl. szakkört vezet.

Jelentkezési határidő
A versenyre jelentkezni a www.iranyazur.hu oldalon elérhető regisztrációs űrlap online kitöltésével és beküldésével lehet, 2021. szeptember 15-től egy hónapon át az 1. forduló előtti nap végéig, azaz 2021. október 14-én 24.00 óráig.

Díjazás leírása:

Fődíj: Látogatás az Európai Űrtechnológiai Központban (ESTEC), a hollandiai Noordwijkban.

Felhívás szövege:

Keressük az ország legjobb, legfelkészültebb diákcsapatát, akik a legjobbak az űrtevékenységgel kapcsolatos készségekben és tudásban!
A verseny feladatainak megoldásához szükséges ismeretek és készségek:
● Elsősorban a középiskolai fizika-, kémia-, biológia- és földrajz-tananyag
● A versenyhez közzétett háttéranyagok
● Logikus gondolkodás, megfigyelőképesség, érvelési készség
● Együttműködési készség, a feladatok ésszerű megosztása a csapattagok között.
A verseny honlapján tantárgyanként közzétesszük annak az ismeretanyagnak az elérhetőségét, amely a versenyre való felkészülést segíti. Ezek szabadon elérhető linkek, valamint tananyagok. Az előző verseny feladatsorai és felkészülési anyagai is elérhetőek a honlapon.
Minden forduló előtt online konzultáción válaszolunk a versennyel kapcsolatos kérdésekre.

A verseny formája
1. forduló: online feleletválasztós tesztsorozat
2. forduló: online tesztsorozat és kifejtős kérdések ( .pdf vagy kép (.jpg, .png) formátumban)
3. forduló: kifejtős kérdések ( .pdf vagy kép (.jpg, .png) formátumban)
Döntő: egy budapesti helyszínen („földi bázison”) a döntőbe jutott csapatok egy időben mérkőznek meg különféle feladatokkal és jutnak el az „űrállomásra”.

További versenyidőszakok