Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Herba Medica Tanulmányi Verseny 2018/2019

Nevezési határidő:
2018. október 31.
Verseny célja:

A verseny lehetőséget teremt a multidiszciplináris szemléletű, komplex természettudományos ismeretek alkalmazására. Célja a gyógynövények, a növénykémia, az orvos- és gyógyszerésztudomány népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése.

Nevezés módja:

A jelentkezőknek regisztrálni kell a http://www.pharmacognosy.hu/index.php/hu/ver seny/regisztracio honlapon.

A regisztrációhoz gmail fiók és e-mailcím szükséges. Az új GDPR alapján 16 éven aluli versenyző regisztrációjához szülői hozzájárulás szükséges. Minden jelentkező sorszámot kap. A honlapon az eredmények ezen sorszámmal kerülnek közlésre. A szóbeli döntőbe jutott tanulók és felkészítő tanáraik neve nyilvános. A döntőről médiaanyag készül, amelyet a SZTE Farmakognóziai Intézet és a Szegedi Tudományegyetem honlapján közzéteszünk. A versenyen való regisztráció és részvétel ingyenes. A döntő idejére valamennyi versenyzőnek és kísérőtanárának étkezést és szükség esetén szállást biztosítunk.

Díj jellege:
emléklap, könyvjutalom, tárgyjutalom
Díjazás leírása:

Minden résztvevő emléklapot kap. A szóbeli döntő résztvevői könyvjutalomban részesülnek. Az 1-3. helyezetteket értékes ajándékcsomaggal jutalmazzuk.

Felhívás szövege:

Verseny kiírója:
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

 

Verseny célja:
A verseny lehetőséget teremt a multidiszciplináris szemléletű, komplex természettudományos ismeretek alkalmazására. Célja a gyógynövények, a növénykémia, az orvos- és gyógyszerésztudomány népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése, továbbá a felelős és tudatos fogyasztói hozzáállás alakítása. Az orvos- és gyógyszerésztudományokat érintő komplex feladatok révén a verseny célja bemutatni a tudományok egymásra épülését, a tudományos kutatást és a gyógyszerészi hivatást.

 

A verseny ütemezése:
A verseny két levelező fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A regisztrált versenyzők e-mailben értesítést kapnak a közzétett feladatsorokról. Az értesítés tartalmazza a feladat benyújtására szolgáló elektronikus űrlap elérhetőségét. A két levelező fordulóban legjobb eredményt elért versenyzők meghívást kapnak a szóbeli döntőre, amely a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudmányi Karán (6720 Szeged, Eötvös u. 6.) kerül megrendezésre.

 

Időpontok:

 • Regisztráció határideje: 2018. október 31.
 • Első forduló feladatainak kiküldése: 2018. november 1.
 • Első forduló feladatainak beadási határideje: 2018. december 7. 12:00
 • Első forduló eredményeinek nyilvánosságra hozása és kiértesítés határideje: 2019. január 15.
 • Második forduló feladatainak kiküldése: 2018. december 10.
 • Második forduló feladatainak beadási határideje: 2019. január 18. 12:00
 • Második forduló eredményeinek nyilvánosságra hozása és kiértesítés határideje: 2019. február 15. (Ekkor küldjük a meghívókat a szóbeli fordulóra.)
 • Szóbeli forduló tematikájának kiküldése: 2019. január 31.
 • Szóbeli forduló: 2019. március 23.

 

A feladatok jellege:
A feladatok alapvetően a magyarországi biológia és kémia érettségi követelményrendszerre épülnek, továbbá a verseny középiskolás korú tanulóktól elvárható, önálló ismeretszerzést és kutatómunkát is igényel.


  Az írásbeli forduló feladatlapjainak jellemzői:

 • a feladatokat online űrlapon kell benyújtani az e-mailben kiküldött linken
 • egy fordulóban 100 pontot lehet elérni
 • a feladatok típusa
 • teszt (egyszerű választás, többszörös választás)
 • komplex feladat (szövegértés, ábraelemzés, kísérletelemzés)
 • számolási feladat a számolás részletes levezetését befényképezve vagy szkennelve az elektronikus űrlapon mellékelni kell
 • önálló kutatáson, ismeretszerzésen alapuló alkotás kísérlet és annak dokumentálása, cikkrecenzió

 

A szóbeli forduló feladatainak jellemzői: Egyszerű laboratóriumi feladatok előre kiadott tematika alapján egyszerű laboratóriumi feladatok elvégzése a laboratóriumi feladat tapasztalatainak rögzítése és értelmezése (rövid szöveges válaszadás, egyszerű számolási feladatok elvégzése) Előadás az előre kiadott választható témakörök közül egy téma feldolgozása és előadása 10 percben (ajánlott irodalom minden témához a honlapon elérhető lesz) szemléltetőeszköz készítése (poszter, számítógépes prezentáció vagy egyéb kreatív megoldás) az előadáshoz kapcsolódó rövid kérdések megválaszolása.

 

Szervezőbizottság:
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet 6720 Szeged, Eötvös u. 6.
+36 62 545 641
+36 30 335 11 45
verseny.herbamedica [at] gmail.com
Prof. Dr. Hohmann Judit, egyetemi tanár
Dr. Csupor Dezső, egyetemi docens
Dr. Rédei Dóra, egyetemi adjunktus
Dr. Tóth Barbara, tudományos segédmunkatárs
Dr. Csupor Boglárka, egyetemi tanársegéd
Dr. Kiss Tivadar, egyetemi tanársegéd

További versenyidőszakok