Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

CanSat Hungary 2023

Nevezési határidő:
2022. október 31. 23:45
Verseny célja:

A CanSat az Európai Űrügynökség (ESA) versenye középiskolásoknak. A cél egy működő műholdmodell megtervezése, elkészítése, tesztelése, felbocsátása rakétával (szervezők biztosítják), működtetése, eredmények bemutatása.

Nevezés módja:

A versenyre csapatok jelentkezhetnek. Minden jelentkező csapat meg kell hogy feleljen ezeknek a feltételeknek:
● A csapat legalább 3, legfeljebb 6 diákból (továbbiakban: Versenyző) álljon;
● A Versenyzők életkora a regisztrációs határidőig betöltött legalább 14, legfeljebb 20 év lehet;
● Az összes Versenyző nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban kell hogy legyen magyarországi, vagy határon túli, magyar nyelven is oktató középfokú oktatási intézményben, 9-12. (vagy annak megfelelő) évfolyamban;
● Egy Versenyző csak egy csapatnak lehet a tagja;
● nem lehet Versenyző az előkészítésben, szervezésben részt vevő bármely személy, vagy annak közeli hozzátartozója (Ptk. 8:1 § (1) bek.)
● egy Mentor több csapatot is felkészíthet;
● nem lehet Mentor a Verseny szervezésében résztvevő személy, vagy annak hozzátartozója (Ptk. 8:1 § (1) bek.)
● A csapattagok legalább fele magyar állampolgár kell hogy legyen;
● Nem lehet Versenyző felsőfokú oktatási intézmény (egyetem, érettségire alapuló felsőfokú szakképzés, stb) tanulója, hallgatója;
● A csapatot egy vagy két felnőtt tanár/mentor (továbbiakban: Mentor) felügyeli, segíti. A Mentor(ok) vállalja(ják) a felelősséget a csapat biztonságos és szakszerű tevékenységéért. A Mentor(ok) tartja(ják) a kapcsolatot a szervezőkkel és a kiskorú csapattagok törvényes képviselőivel (szülők). A Mentor(ok)nak segíteniük kell a csapat munkáját a felkészülés alatt és el kell kísérniük őket a nemzeti döntőre. A nemzeti döntő nyertes csapatát a Mentor vagy Mentorok elkísérik az európai döntőre.
● A nemzeti döntőbe jutó csapat Versenyzőinek rendelkezniük kell a szükséges angol tudással, hogy meg tudják írni a szükséges dokumentumokat, és prezentálhassák munkájukat angol nyelven.

Nevezési lap:
Hatókör:
magyarországi
Felhívás szövege:

A CanSat egy valós műhold szimulációja, amely minden olyan rendszerrel rendelkezik, aminek egy műholdnak rendelkeznie kell. (Azért nem nevezzük hivatalosan műholdnak, mert nem célja, hogy keringjen a Föld körül, de a verseny során az egyszerűség kedvéért használhatjuk a műhold megnevezést.)
Térfogata megegyezik egy dobozos üdítőével, innen ered a neve. A kihívás a diákok számára az, hogy ebbe a kis dobozba működőképesen beszereljék az összes alrendszert, ami megtalálható minden műholdon: tápegységet, szenzorokat és kommunikációs rendszert.
A CanSat Hungary 2023 verseny hazai döntőjén a CanSateket rakétával vagy valamilyen más repülő eszközzel (ballon, stb.) nagyjából 1 km-es magasságba juttatják. Itt a hordozó eszközről leválva megkezdik a küldetésüket - ami lehet egy tudományos kísérlet, vagy egy technológiai demonstráció -, majd a biztonságos landolást követően a csapatok elemzik, feldolgozzák a gyűjtött adatokat és a zsűrinek bemutatják az eredményeket.

A legjobban teljesítő csapat képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőben 2023 júniusában.

További fontos információk a versenyszabályzatban.

A verseny kapcsolattartója: Székely Anna Krisztina
E-mail: iroda [at] mant.hu
Telefon: +36209352114

További versenyidőszakok