Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny 2023

Nevezési határidő:
2023. november 13. 12:00
Verseny célja:

Ismét keressük azokat a középiskolai pedagógusokat akik a fizika és matematika terén kiemelkedő, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolásokat ösztönzik a nevezésre, s felkészülésüket segítik a háromfordulós verseny során. Tanári támogatást nyújtanak a hazai döntőben való megmérettetéshez, így lehetőséget adva a legtehetségesebb diákok számára a NEMZETKÖZI CSILLAGÁSZATI ÉS ASZTROFIZIKAI DIÁKOLIMPIÁN (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics) való részvételre. A döntőbe jutó diákok legjobbjaiból kerülnek ki a magyar nemzeti diákolimpiai keret tagjai.
A magyar Athletica Galactica a nemzetközi olimpiai megmérettetéstől független hazai csillagászati és asztrofizikai verseny középiskolásoknak, melynek legjobbjai bekerülhetnek az olimpiai válogatott keretbe.

Nevezés módja:

Az Athletica Galacticán részt vehetnek hazai és határon túli magyar ajkú, a 2023/2024. tanévben középiskolába járó diákok.
A nevezés az egyes iskolákban történik. Az érdeklődő tanulók pedagógusaiknál jelezhetik indulási szándékukat. Bátorítunk minden pedagógust és szülőt, hogy a látókörében lévő, fizika, matematika és informatika terén kiemelkedően tehetséges, illetve a csillagászat iránt érdeklődést mutató diákot motiválja a versenyre. Pedagógusként az Önök érdeme is a tehetséges tanulók felkarolása, kibontakozásuk támogatása.
A regisztrációt és a nevezési űrlap kitöltését az iskola/felkészítő tanár intézi!

Nevezési lap:
Díj jellege:
könyvjutalom, tanulmányút, tárgyjutalom
Díjazás leírása:

A legjobb eredményeket elérő felkészítő pedagógusokon és diákokon túl az iskolák is külön díjazásban részesülnek.
A három bevezető forduló végeztével a döntőbe jutottaknak számos jutalom kerül kiosztásra: értékes könyvek, csillagtérképek, planetáriumi belépők, kedvezményes obszervatórium látogatási lehetőségek, mentorprogramok. Az Athletica Galactica versenyzői a legnagyobb hazai obszervatóriumok munkájába kapcsolódhatnak be.
A pedagógusok támogató munkáját a legnagyobb hazai obszervatóriumokba szervezett szakmai tanulmányutakkal, távcsöves tanfolyammal, valamint tárgyi ajándékokkal ismerjük el!
A legeredményesebb iskolák csillagászati távcsöveket és eszközöket nyerhetnek.

Felkészülést segítő anyagok a verseny honlapján:
Felhívás szövege:

A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont a Kárpát-medence magyar ajkú középiskolás diákjai számára országos versenyt hirdet.
Ismét keressük azokat a középiskolai pedagógusokat, akik a fizika, matematika és informatika terén kiemelkedő, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő tanulóikat ösztönzik a nevezésre, s felkészülésüket segítik a háromfordulós verseny során. Tanári támogatásukkal hozzájárulnak a hazai döntőben való megmérettetésre, így lehetőséget adva a legtehetségesebb diákok számára a NEMZETKÖZI CSILLAGÁSZATI ÉS ASZTROFIZIKAI DIÁKOLIMPIÁN (IOAA, International Olympiad on Astronomy and Astrophysics) való részvételre.
A döntőbe jutó diákok legjobbjai meghívást kapnak a magyar diákolimpiai keretbe. További felkészítés és válogatás után pedig a kerettagok közül kerülnek ki azok a tanulók, akik képviselhetik Magyarországot a 2024. évi Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián Brazíliában.
A 2023/2024-es Athletica Galactica verseny fordulóinak időpontjai:

I. (iskolai) forduló: 2023. november 15. (szerda), 14:00 óra (időtartam: 180 perc)
II. (iskolai) forduló: 2023. december 13. (szerda), 14:00 óra (időtartam: 180 perc)
III. (iskolai, számítógépes) forduló: 2024. január 10. (szerda), 14:00 óra (időtartam: 120 perc)
Jelentkezés: 
Vincze Nikolett, +36 30 683 6154, info [at] athleticagalactica.hu


 

További versenyidőszakok