Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Országos történelem és műveltségi vetélkedő - 2018/2019

Nevezési határidő:
2018. november 30. 00:00
Az eredményhirdetés várható időpontja:
2019. május 31. 00:00
Nevezés módja:

A versenyre nevezhetnek a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű általános iskolák illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 7-8. osztályos tanulói, 4 fős csapatokkal.
Iskolánként több csapat jelentkezését is várjuk a mellékelt nevezési lap beküldésével e-mailben vagy levélben.

Nevezési lap:
Díjazás leírása:

A versenyben résztvevő valamennyi csapat emléklapot kap. A mindkét fordulót eredményesen megoldó, legalább 70%-ot elért csapatok oklevélben, a döntő résztvevői és helyezettjei értékes informatikai eszköz / könyv-, / írószercsomag - díjazásban részesülnek. A kreatív feladatok
legjobbjai különdíjakat kapnak (DVD, CD, könyv, írószerek, stb.) amelyeket postán küldünk el.

Hatókör:
külhoni magyarok számára nyitott
Ajánlott irodalom:

A verseny témája, ismeretanyaga, előzetes felkészüléshez felhasználható irodalom:
- 6 -7. osztályos történelem tankönyvek adott fejezetei
- R. Várkonyi Ágnes: Két pogány közt - Képes történelem /Móra Kiadó
- Barta István: A kétfejű sas hatalmában- Új képes történelem / Könyvklub - Helikon1996.
- A magyarok krónikája / Glatz Ferenc szerk. /Officina Nova
- Száva István –Vámos M: Így élt Rákóczi Ferenc /Móra Kiadó
- Falvai Róbert: Mária Terézia és kora / Magyar királynék és nagyasszonyok sorozat /Duna Intern. 2015.
- Benedek István: Rendületlenül /A hazaszeretet versei/ Magyar Könyvklub 1989.
- Internet / DVD: Magyarország története c. filmsorozat 22-24. részei


Az összefoglaló műveknek az adott korszakra vonatkozó részei szükségesek. A lista csak előzetes tájékoztatás, fordulónként megadjuk az általunk felhasznált művek jegyzékét.

 

Az érdeklődők a versenyről részletesebb tájékoztatást olvashatnak, és betekintést nyerhetnek az előző évek versenyeibe, kép- és video összefoglalóiba és feladataiba a vetélkedőnk régi és új honlapjain, a benedekvetelkedo.blogspot.hu (új) (a www.benedekvetelkedo.mlap.hu (régi) )és a benedekelekiskola.hu oldalakon.

Felhívás szövege:

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM ÉS MŰVELTSÉGI VETÉLKEDŐ 2018-2019
A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola „A kétfejű sas hatalmában” –Magyarország a XVIII. században címmel országos komplex történelem és műveltségi vetélkedőt hirdet.

 

Az előző évek hagyományait folytatva komplex történelem és műveltségi vetélkedő keretében elevenítjük fel a XVIII. század fontos eseményeit, Magyarország és a Habsburg-ház kapcsolatát, a magyar felvilágosodás és a jakobinus mozgalom korát. Feladatainkon keresztül megismertetjük a tanulókkal a korszak híres történelmi és irodalmi személyeinek tevékenységét, a XVIII. század gazdasági és társadalmi életét, a felvilágosodás és a francia forradalom hatását a magyarországi eseményekre.
A verseny célja a NAT több műveltségterületét átfogó, széleskörű - elsősorban történelmi – ismeretszerzés, betekintés az adott korszak irodalmi és művészeti életébe, a tudomány és technika korabeli fejlődésébe.
Történelem és műveltségi vetélkedőnk célja továbbá a 13-14 éves tanulók történelmi ismereteinek bővítése, a források helyes használata, történelmi gondolkodásuk, kreativitásuk fejlesztése, térben és időben való tájékozódási képességük fejlesztése, informatikai eszközök - számítógép, internet – hatékony alkalmazása, önálló kutatómunkára, team-munkára nevelés, a magyar történelem eseményeinek elhelyezése az egyetemes történeti összefüggésekben. Évente megrendezésre kerülő versenyeink nagyban hozzájárulnak nemzeti kulturális örökségünk
megőrzéséhez és ápolásához.

 

Fordulók:

1-2. írásbeli forduló
1. forduló: 2018. december 17 – 2019. január 30.
2. forduló: 2019. február 26 – április 3.
A csapatok sokszínű, többféle kompetenciafejlesztő feladatsorokban, teszt-, esszé-, rejtvényes feladatok megoldásában, kreatív feladatokban, tudósítások, levelek írásában mérhetik össze tudásukat. Térképeken, tablókon mutatják be az adott korszak jelentős eseményeit, megismerhetik a korszak híres személyeinek életútját, az irodalom, a művészetek, a tudomány és technika legjelentősebb alkotóit és alkotásait.
3. forduló: döntő: 2019. május vége - Debrecen

A legeredményesebb 12 csapat részvételével rendezzük meg iskolánkban a verseny döntőjét, ahol a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazására kerül sor írásbeli és szóbeli feladatokban. Kreativitást igénylő játékokban, rejtvényes feladatokban, híres személyek, művészeti alkotások felismerésében, szituációs játékokat előadva, egy egész napos program keretében versenyeznek a csapatok.

További versenyidőszakok