Menü megnyitása

Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK) 2017/2018

Nevezési határidő:
2017. december 21.
Verseny célja:

A diákokat, a tanárok és a szülők bevonásával arra késztetjük, hogy a természeti jelenségeket, műszaki problémákat törvényszerűségek mentén kutassák és próbáljanak új alkotásokat létrehozni. A verseny célkitűzése a környező világ hatékony megismerésén keresztül az új ismeretek szerzése, az alkotás örömének felfedeztetése. A diákok a saját szavaikkal képesek legyenek tovább adni a megismert témakörök lényegét, tudják megfogalmazni a kutatásuk, alkotásuk távolabbi célját, jövőbeli elképzeléseiket.

Az eredményhirdetés várható időpontja:
2018. április 20. 16:00
Nevezés módja:

A tehetséggondozó pályázati tanulmányi versenyre az iskolai („központi”) előjelentkezést szíveskedjenek megtenni 2017. december 21-ig ezen a linken (a böngésző keresőjébe bemásolandó):
https://docs.google.com/forms/d/1i5msWE7ts2yGv9OqfHslbWpjSH5vLKwxZlCSdQlX1_o/viewform?edit_requested=true

A pályázatra a tehetsegpont [at] kossuth-klub.hu e-mailcímen lehet jelentkezni, az elkészítendő pályamű 1-3 oldalas vázlatos ismertetésének elküldésével, 2018. február 2-ig. A jelentkezések elfogadásáról (vagy elutasításáról, ha a vázlat alapján a pályamű-terv nem felel meg a pályázati kiírásnak) 2018. február 14-ig értesítést küldünk. Ha a jelentkezést elfogadtuk, a pályázónak részvételi szándékát az előzetesen e-mailben elküldött adatlap visszaküldésével kell megerősítenie 2018. február 28-ig.

A bíráló bizottság által befogadott pályaműről készítsenek a versenyzők önálló (angol nyelvű), max. 2 perces video vagy Prezi bemutatót, amely felhasználható lesz a nyári tudományos táborainkban. 
Fenntartjuk az igényünket arra, hogy más nagyrendezvényünkön is az alkotó(k) részvételével bemutathassuk a kiemelt (díjazott) pályázati versenyműveket.

A 2018. évi felhívás, a versenyszabályzat és az OTTDK rövid története letölthető: http://kossuth-klub.hu/tehetseggondozas/ottdk/

További felvilágosítás a pályázattal kapcsolatban a +36-20/614-4540-es telefonszámon, illetve a tehetsegpont [at] kossuth-klub.hu vagy a kossuth.klub [at] gmail.com e-mail címen.

Ezen e-mail címek valamelyikére kérjük beküldeni a pályaművek szinopszisát, amelyeknek tartalmazniuk kell a pályázók elérhetőségeit (név, e-mail) is. Kérjük megadni az iskolájuk címét (kivételesen indokolt esetben iskolától függetlenül is be lehet küldeni pályaművet), a felkészítő tanár elérhetőségét is. Postacímünk: XXIII. OTTDK, TIT Kossuth Klub Egyesület (Budapest, Múzeum utca 7. H-1088).

Díjazás leírása:

1. A legjobb 3 pályamű alkotója (alkotói kollektíva esetén pályaművenként 1 fő) részvételi lehetőséget kap a Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalom (MILSET) 2018. július 16-22. között (Gdynia - Gdańsk, Lengyelország) megrendezésre kerülő, 
Expo-Sciences Europe 2018 (ESE 2018 – http://ese2018.milset.org) elnevezésű nemzetközi diákalkotó fesztiváljára. A résztvevőknek pályaműveiket a fesztiválon angolul kell bemutatniuk. 

2. Az OTTDK döntőjében résztvevő valamennyi diákot meghívjuk nemzetközi, infó-technológiai tematikájú, külön-külön egyhetes tudományos nyári táborainkba, melyekben térítésmentesen részt vehetnek. A táborok helyszíne: Budapest, valamint Vajdaság (Szerbia) egyik települése. A táborok időpontjáról, helyszínéről, a programok részleteiről a pályázati munkák befogadásakor (2018. február) értesítést küldünk az érintett diákoknak. 

3. Könyvutalvány 4 fő részére 5000-5000 Ft értékben.

4. A Nők a Tudományban Egyesület különdíja: felvétel az egyesület középiskolai nagyköveti hálózatába a legjobb alkotást létrehozó, magyarországi lakhelyű diáklány számára. 

5. Tehetséggondozási nívódíj: 25.000-25.000 Ft értékű könyvutalvány a diákok felkészítésében kiemelkedő 4 pedagógus részére. 

6. Tehetséggondozási nívódíj (oklevél): a legtöbb tehetséges diákot a versenyre benevező iskolának. "Zsűrizés és nyilvános bemutatás:"

A pályaműveket elbíráló zsűriben neves tudósok, oktatók vesznek részt. A zsűri elnöke: dr. Gyenes Károly villamosmérnök-informatikus, egyetemi docens (BMGE).

- A kész pályaművek zsűrizésének ideje: 2017. április 20., péntek 10 órától. Helye: Kossuth Klub (Budapest VIII., Múzeum u. 7.). Eredményhirdetés: 2017. április 20., kb. 16 órakor.

(Nyilvános bemutatás: ld. a "A nevezés módja" c. fejezetben - rövid videó vagy Prezi bemutató segítségével.)

Felhívás szövege:

A TIT Kossuth Klub Egyesület (Kossuth Klub Tehetségpont) és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány pályázatot hirdet 10-19 éves diákok számára. 
A tehetséggondozó tanulmányi verseny pályázata keretében feldolgozható bármely tetszőleges természettudományi és/vagy műszaki-informatikai témakör. A versenyző(k) saját mérésein, kísérletein alapuló pályamunkák elsőbbséget élveznek.

A pályaművekkel szemben támasztott követelmények:
1. A kidolgozott pályaművek tükrözzenek (a pályázó életkorától elvárható) elmélyült, tudományosan megalapozott érdeklődést, komoly kutatómunkát, innovatív informatikai és/vagy műszaki készségeket. Éljen a pályázó valamely tudományos eljárással (jelenségvizsgálat, kísérletezés, következtetések levezetése, szintetizálás) és/vagy kreatív, ötletes technikai megoldásokkal.
2. Legyen a pályamű igényes kivitelű, érthető és hatékonyan bemutatott. Egyaránt lehet pályázni elméleti pályaművekkel (poszter, számítógépes program) és gyakorlati természetű alkotásokkal (modelltárgy, kreatív eszköz, terepasztal, makett stb.).

Pályázhatnak egyének vagy néhány fős alkotói kollektívák – magyarországi és határon túli magyar ajkú diákok egyaránt.

Ellátás:
Térítésmentes szállás április 19-én este (a külföldről érkezőknek) és ellátás mindenkinek a zsűrizés napján, 20-án. (Esetleges kétnapos zsűrizés esetén a második napon mindenki számára térítésmentes az ellátás és a szállás.)
Igény esetén a távolról érkező magyarországi versenyzőknek és kísérőiknek a versenynap előtti éjszakára való elszállásolásban segítséget nyújtunk; a szállás költsége a résztvevőket terheli.
Az útiköltség a résztvevőket terheli.
A XXIII. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (2018) a Nemzeti Tehetség Program „A hazai nagy hagyományú és szakmailag elismert országos vagy Kárpát-medencei szervezésű tanulmányi és művészeti versenyek támogatása” című pályázatának köszönhetően valósul meg az NTP-TMV-17-0036 sz. projekt keretében.

További versenyidőszakok