Menü megnyitása

Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny 2018

Nevezési határidő:
2018. január 7.
Verseny célja:

Az OKPV célja, hogy a fiatalokkal már középiskolás korban megismertessék az üzleti életben használt problémamegoldó eszközöket, másrészt, hogy megmutassák, a történelem, a lexikális ismereteken túl történelmi döntéshozók tudatos döntéseiről is szól. Innen ered a verseny mottója is: „Alakítsd te a történelmet!”.

Nevezés módja:

A jelentkezés feltételei:
A versenyre háromfős csapatok jelentkezhetnek magyarországi vagy határon túli magyar középiskolákból. A jelentkezés feltétele, hogy a csapattagok a középiskola 9-12. osztályának valamelyikébe járjanak és a 2017/18-as évben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkezzenek. A jelentkezésnek NEM feltétele, hogy a tanulók egyazon iskolában végezzék tanulmányaikat. Kettős jelentkezést nem fogadunk el, egy versenyző csak egy csapatban nevezhet. A jelentkezéssel a csapatok elfogadják a versenyszabályzatot és tudomásul veszik, hogy a szervezők a változtatás jogát fenntartják.

A jelentkezés menete:
A jelentkezés a verseny hivatalos oldalán, a www.okpv.hu-n érhető el. A jelentkezőknek a csapatkapitány iskoláját, csapatnevüket, e-mail címeiket, illetve felkészítő tanáruk nevét és email címét kell megadniuk. A továbbiakban a kommunikációt a csapatkapitánnyal folytatjuk.

Felkészülést segítő anyagok a verseny honlapján:
Felhívás szövege:

Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny a Case Solvers és a Mathias Corvinus Collegium közös rendezésű versenye, amely egy rendhagyó megmérettetést biztosít középiskolás diákok számára. A 2013-ban alapított verseny célja, hogy a középiskolás diákok olyan képességeit, készségeit fejlessze, amelyek az oktatási rendszer keretein belül kisebb hangsúlyt kapnak. Ezek közé tartozik a prezentációs készség, a csapatmunka és a kreatív, illetve kritikus gondolkodás. A verseny végeztével a versenyzők átfogó képet kapnak az esetoldásról és annak módszertanáról.

Felkészülés:
A felkészülést segítő anyagokat a www.okpv.hu honlapon található Verseny menete fül/ Felkészülés menüpont alatt érhetik el a diákok oktatóvideók formájában. A videókban található anyagok alapját képezik az online fordulók tesztfeladatainak, de a további fordulókhoz szükséges tudás alapjául is szolgálnak.

A verseny menete:
A verseny összesen négy fordulóból áll. Az online selejtező két fordulóra tagolódik: mindkét forduló során egy-egy internetes esetoldó tesztet kell megoldania a csapatoknak. A csapatok kötelesek mindkét fordulót kitölteni. A fordulók a pontozás során eltérő mértékkel bírnak: az első online forduló az összpontszám 30, míg a második a 70 százalékát teszi ki. A selejtezőkből az adott régió nyolc legmagasabb pontszámát elérő csapata jut a regionális döntőkbe. A fordulók állásáról a versenyzők folyamatosan értesülhetnek a honlapon található Ranglista alapján.

PLUSZPONTSZERZÉSI LEHETŐSÉG:
a két online forduló között a csapatoknak lehetősége nyílik arra, hogy extra pontokat szerezzenek. Ennek feltételeiről és a pontos feladatról a csapatokat az első online forduló után e-mailben tájékoztatjuk.

A regionális felosztás a következő:

  • 1. Budapesti régió (a főváros csapatai),
  • 2. Pest megyei régió (Pest megye csapatai),
  • 3. Győri régió (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megye csapatai),
  • 4. Pécsi régió (Baranya, Tolna és Somogy megye csapatai),
  • 5. Székesfehérvári régió (Fejér, Veszprém és Zala megye csapatai),
  • 6. Miskolci régió (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves és SzabolcsSzatmár-Bereg megye csapatai),
  • 7. Szegedi régió (Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye csapatai)

A határon túlról jelentkező csapatokat a fentebbi régiók közül a legközelebb esőhöz soroljuk.

A REGIONÁLIS DÖNTŐ során a csapatok a döntő időpontja előtt 72 órával egy történelmi esetet kapnak e-mailben, melynek megoldását a régió nevét adó városban prezentálják, szakmai zsűri előtt. (A Budapesti és a Pest megyei régió döntője egyaránt Budapesten kerül megrendezésre.) Megoldásuk bemutatására 15 perc áll rendelkezésükre, ezután a zsűri tagjai a prezentációhoz kapcsolódó kérdéseket tesznek fel. A zsűri kiválasztja az adott régió három legjobban teljesítő csapatát, és egyenes ágon bejuttatja őket az országos döntőbe. Azoknak a csapatoknak is van még esélyük, akik nem kerültek be régiójuk legjobb háromja közé: a regionális zsűrik kiválasztják az adott régió negyedik legjobban teljesítő csapatát, és az ő regionális fordulóra készített prezentációjukat elbírálják a Case Solvers trénerei, majd kiválasztanak összesen további három csapatot, akik a 21 regionális győzteshez csatlakozva részt vesznek az országos döntőben.

Az ORSZÁGOS DÖNTŐBEN a regionálishoz hasonlóan egy 72 órával korábban kiküldött esetet prezentálnak a versenyzők. A prezentációk bemutatására 13 perc áll a versenyzők rendelkezésére és a zsűri tagjai a 9. perctől kezdődően belekérdezhetnek a megoldásba. A 24 csapatot sorsolás útján négy részre osztjuk és ők „kis zsűrik” előtt mutatják be prezentációjukat, majd minden divízióból a legjobbnak ítélt csapat a „nagy zsűri” előtt bemutatott megoldásokkal küzd meg az első helyért. A “kis zsűri” előtt lezajló prezentációk négy különböző teremben zajlanak, minden csapat csak a saját prezentációján lehet jelen, tanáraik, kísérőik azonban bármelyik divízióhoz beülhetnek, kötelesek azonban az elődöntők egésze alatt a kiválasztott divíziónál maradni. A divíziók között az átjárás nem megengedett!

FONTOS tudnivaló, hogy sem a regionális, sem az országos döntőben nem számítanak az előző forduló pontjai: ezek a pontok törlődnek.

Díjak, nyeremények:
Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny győztes csapatának tagjai részt vehetnek egy többnapos utazáson Európa valamelyik nagyvárosába. A második helyezett csapat tagjai egy-egy okosórával, a harmadik csapat tagjai pedig e-book olvasókkal lesznek gazdagabbak. Ezen felül a döntőbe jutott mind a 24 csapat értékes könyveket, belépőket, színházjegyeket kap ajándékba.

A három legtöbb csapatot (és minimum négyet) delegáló tanárok 50, 20, illetve 10 ezer forintos könyvutalványokat nyernek. (Holtverseny esetén a regionális döntőbe, majd az országos döntőbe bejutott csapatok számát vesszük figyelembe a döntésnél.)

További információk:
Az online fordulók tesztjeit a Case Solvers trénerei állítják össze. A verseny regionális és országos fordulójáról is fényképek, videóanyagok és felvételek készülnek, amelyen a csapatok, a zsűri és a közönség is láthatóak. Ezen képek a későbbiekben felhasználásra kerülnek a verseny népszerűsítéséhez és egyéb médiatartalmakhoz. A versennyel kapcsolatos részletes információ megtalálható a honlapon, de személyes kapcsolatfelvételre is van lehetőség a honlapon feltüntetett telefonszámon és e-mail címen.

További versenyidőszakok