Menü megnyitása

Medve Szabadtéri Matekverseny 2018

Nevezési határidő:
2018. március 9.
Verseny célja:

A verseny pedagógiai célja több komponensből tevődik össze. Célunk egyrészt a matematika népszerűsítése az 5-12. évfolyamos korosztályban, továbbá lehetőség biztosítása arra, hogy a résztvevők összemérjék matematikai tudásukat. Ezen túlmenően célunk a résztvevők egészséges, mozgásban gazdag életmódra nevelése, együttműködési (kooperációs) készségeik fejlesztése, közösségteremtés, és több száz önkéntes fiatal szervező bevonásán keresztül a pedagóguspálya népszerűsítése.

Nevezés módja:

Nevezés módja:
Minden csapat nevezését a csapat Kapcsolattartója bonyolítja le. Kapcsolattartó személy lehet tanár, szülő, vagy más nagykorú személy (akár csapattag is). A kapcsolattartó feladata az is, hogy a nevezési díjakat begyűjtse és befizesse. Egy kapcsolattartóhoz természetesen több csapat is tartozhat.
Iskolák számára javasoljuk, hogy az egyszerűség kedvéért egyetlen tanár nevezze be az összes csapatot, amely az adott iskolából indulni szeretne a versenyen.
Ha még nem vagy 18 éves, és szeretnél indulni a versenyen, akkor beszélj a versenyről matematika tanároddal vagy szüleiddel! Ők segíthetnek Neked a nevezés lebonyolításában.

Nevezni a következő módokon lehet:
Regisztrált internetes előnevezés (ajánlott): A MedveMatek honlapra (http://www.medvematek.hu) történő kapcsolattartói regisztrációt és bejelentkezést követően a jobb felső sarokban található Nevezési rendszer feliratra kell kattintani. Ezután ki kell választani a megfelelő versenyhelyszínt, majd a megjelenő űrlap értelemszerű kitöltésével lehet nevezni egy csapatot. Az "Eddigi nevezések és fizetési információk" menüpontra kattintva a kapcsolattartó által benevezett csapatok adatai nyomon követhetők és később is módosíthatók (pl. csapattag-csere esetén), törölhetők.
Személyes nevezés: a kiválasztott verseny napjának reggelén, a helyszínen.
E-mailben, telefonon és postai úton nem lehet nevezni a versenyre.

Nevezési határidők:
Az előzetes, kedvezményes jelentkezéseket minden regionális versenyre egységesen március 9-én 23:59-ig fogadjuk. A végső jelentkezési határidő minden forduló esetén a versenynapot megelőző vasárnap 23:59.
A verseny hetében az adott versenyre az előkészületek miatt már nem fogadunk el internetes nevezést. Ha valaki esetleg lemaradt a határidőről, a versenyhelyszínen is tud nevezni az alább meghirdetett maximális létszám eléréséig.

A verseny részvételi költsége:

A vetélkedő jelentkezési díja határidőig történő előzetes nevezés esetén
• a budapesti versenyre fejenként 2200 Ft, tehát csapatonként 6600 Ft,
• az egri, pécsi, veszprémi, szegedi és debreceni versenyekre fejenként 1700 Ft, tehát csapatonként 5100 Ft.
A messziről érkezők utazási költségeinek kompenzációjaként kedvezményes nevezési díjjal jelentkezhetnek azok a versenyzők, akiknek iskolája olyan megyében található, ahol nem szervezünk regionális versenyt. Számukra a kedvezményes nevezési díj határidőig történő jelentkezés esetén a budapesti versenyre 1700 Ft/fő (5100 Ft/csapat), az egri, pécsi, veszprémi, szegedi, ill. a debreceni versenyre 1200 Ft/fő (3600 Ft/csapat).
Pedagógusok számára a versenyen való részvétel ingyenes.
A nevezési díjért cserébe nyújtott szolgáltatások (a versenyen való részvételen felül):
• ajándék emblémázott toll a regisztrációnál
• ajándék reggeliző keksz, ásványvíz a regisztrációnál
• ajándék csoki a verseny közben 
• mellékhelyiség biztosítása a résztvevők számára
• a verseny feladatainak és megoldásainak közzététele az interneten
• a verseny végén érdekes programok, kísérletek bemutatása
• a csapatok által a verseny közben megtett távolságok mérése, és az ez alapján képzett rangsor közzététele
• a legalább 10 csapattal érkező iskoláknak értékes különdíj
A nevezési díjakat a Nevezési rendszerben feltüntetett számlaszámra kérjük átutalni, vagy banki pénztárban készpénzben befizetni. A befizetett részvételi költséget visszafizetni nem tudjuk. (Abban az esetben sem, ha a verseny valamelyik esőnapon kerül megrendezésre a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.) Ha valaki betegség vagy egyéb ok miatt nem tud részt venni a versenyen, akkor helyette azonos kategóriában más tanuló indulhat. Ezt a verseny előtt e-mailben vagy legkésőbb a helyszínen jelezni kell, hogy a szükséges változtatásokat a verseny szervezői el tudják végezni. 

Díj jellege:
oklevél, tárgyjutalom
Díjazás leírása:

A verseny értékelése:
Az a csapat nyeri a versenyt, amelyik a legtöbb pontot szerezte. Egyenlő pontszám esetén holtversenyt hirdetünk.

A területi forduló díjazása; bronz- ezüst és aranymedve rangok:
A sikerélményt garantálandó minden csapat a helyes megoldásainak függvényében bronzmedve-, ezüstmedve- és aranymedve rangot érhet el. Ez az értékelés tehát független a többi csapat teljesítményétől. Azt, hogy melyik csapat végül milyen rangot ért el, az eredménylistából tudhatja meg az adott verseny után három napon belül a honlapon, de verseny közben is adunk ki információt néhány állomáson az előrehaladásról (nem kérdésre, hanem
automatikusan, ezért az aktuális rangra rákérdezni az állomásokon nincs lehetőség).

Minden helyszínen kategóriánként a legtöbb csapattal érkező iskolák különdíjban részesülnek.

Az eredmények közzététele:
A versenyek eredményhirdetése 15 perccel a versenyek után, a helyszínen történik. A teljes eredménylista (amely a feladatmegoldás sikerességén túl a csapatok által megtett távolságokat és az ún. rangokat – ld. alább) is tartalmazza) a versenyt követő három napon belül felkerül a www.medvematek.hu honlapra.

A területi forduló díjazása:
Minden helyszínen minden kategória első három helyezett csapatának mindhárom tagja oklevelet és tárgyjutalmat kap. A 4-6. helyezett csapatok tagjai dícsérő oklevelet kapnak. 

A döntő díjazása:
A döntő kategóriánként első három helyezett csapatát díjazzuk. A döntő győztes csapatai egy évre megkapják és iskolájukban kitehetik az egyedi Medve vándordíjat.

Felhívás szövege:

A Medve Szabadtéri Matekverseny területi fordulóját idén már hét helyszínen rendezzük meg. A versenyek egymástól függetlenek. A szabályok mindenhol egyformák, csak a helyszínek és a feladatok különböznek (A feladatok korosztályonkénti nehézségi szintje minden helyszínen megegyezik.) Bárki jelentkezhet bármelyik versenyre, lakóhelytől függetlenül, tehát nem kötelező a lakóhelyhez legközelebb eső versenyt választani. Azonban az országos döntőbe való bejutás szempontjából csak egy verseny eredménye vehető figyelembe. Ha egy csapat több regionális versenyen is indul, akkor a leghamarabb megrendezésre kerülő versenyen elért eredményüket vesszük számításba az országos döntőbe jutás szempontjából.

A verseny résztvevői:

A versenyen az iskolák 5-12. osztályos tanulói, valamint (külön kategóriákban) felnőttek vehetnek részt.

A verseny kategóriái:

A verseny négy diákkategóriában zajlik, a kategóriák az alábbi korcsoporti beosztás szerint különülnek el:

 • Medvebocs: 5. osztályos és 6. osztályos nem tagozatos diákok
 • Kismedve: 6. osztályos spec. mat. tagozatos, 7. osztályos és 8. osztályos nem tagozatos diákok
 • Nagymedve: 8. osztályos spec. mat. tagozatos, 9. osztályos, nulladik évfolyamos és 10. osztályos nem tagozatos diákok
 • Jegesmedve: 10. osztályos spec. mat. tagozatos, 11. és 12. osztályos diákok


A diákkategóriákon túl a felnőttek számára egy normál és egy kiemelt kategóriát is meghirdetünk.

Az 1. (területi) forduló helyszínei és időpontjai:

 • 2018. április 7. (szombat), Eger, Érsekkert (eső esetén fedett helyszínen)
 • 2018. április 14. (szombat), Budapest, Gellért-hegy (esőnapok: április 15., április 22.)
 • 2018. május 6. (vasárnap), Debrecen, Nagyerdő (eső esetén fedett helyszínen)
 • 2018. május 6. (vasárnap), Szeged, Erzsébet liget (eső esetén fedett helyszínen)
 • 2018. május 12. (szombat), Veszprém, Kolostorok és Kertek (eső esetén fedett helyszínen)
 • 2018. május 13. (vasárnap), Pécs, Zsolnay negyed (eső esetén fedett helyszínen)
 • 2018. május 26. (szombat), Budapest, Óbudai-sziget (esőnapok: május 27., június 2., június 3.)


A versenyek időpontja minden helyszínen 10.30 – 15.00 óra. A Medve Szabadtéri Matekverseny a szabad ég alatt zajlik, így rendkívüli időjárási körülmények (pl. tartósan zuhogó eső) esetén az eredetileg meghirdetett dátumtól eltérő napon, az ún. esőnapon vagy zárt helyszínen kerül megrendezésre. Amennyiben a verseny napjára nagy biztonsággal rendkívüli időjárási körülményt jósolnak, úgy az időpontváltozást legkésőbb a verseny előtti csütörtök délelőttjén a www.medvematek.hu honlapon jelezzük, és a résztvevőket e-mailben is értesítjük.

Az országos döntő időpontja: 2018. június 9.
Az országos döntő helyszíne: Debrecen

A verseny szabályai:
A verseny háromfős csapatokban zajlik. A csapatoknak a verseny helyszínén (egy erdős-parkos területen) található állomásokon kell megoldani az ott kapott matematikai-logikai feladatot, majd a beadott válasz helyességétől függően tovább kell haladniuk egy következő állomásra. A feladatokra a helyes válasz általában egyetlen szám, betű, vagy szó. Az állomások tipikusan egy-egy pihenőhely, szobor, erdei útkereszteződés vagy padcsoport közelében vannak. Az állomások helyszíneiről a csapatok térképet és leírást kapnak. Minden állomáson 2-3 szervező várja a csapatokat Az állomáson tartózkodó szervezők ellenőrzik, hogy a csapat helyes választ adott-e az ott kapott feladatra. A csapatoknak az állomásokon tartózkodó szervezők nem árulják el, hogy az általuk kapott feladatra adott megoldás helyes-e vagy sem. Csak annyi információt kapnak, hogy melyik állomást kell felkeresniük a következő feladatért. Aki hibás választ ad, más állomásra kerül, mint a helyes megoldást benyújtók.

A helyes eredményekkel a csapatok az úgynevezett főfeladatokat tartalmazó útvonalon haladnak előre, míg a hibás válaszok kisebb-nagyobb kitérőket (mellékfeladatokat) jelentenek. A cél a helyes úton minél messzebb jutni, azaz minél több főfeladatot helyesen megoldani.

A versenyen számológép használható, de telefonos segítség kérése tilos. Kérjük a résztvevőket és kísérő tanáraikat, ügyeljenek a sportszerű magatartásra! A versenyen a balesetveszély elkerülése érdekében kerékpár és görkorcsolya használata tilos. Tilos továbbá a balesetveszélyt előidéző bárminemű magatartás. 

Az országos döntőbe jutás kritériuma: Az országos döntőbe minden kategóriából 12-15 csapatot hívunk meg. Az egyes területi fordulókból továbbjutó csapatok létszáma a különböző helyszínekre benevezett csapatok létszám-arányától függ. A döntőbe kerülő csapatok létszáma a verseny kezdetén nyilvánossá válik, a továbbjutók kilétét pedig az adott területi forduló eredményhirdetésekor hirdetjük ki. A döntőn a csapatoknak változatlan összetételben kell szerepelniük. Ha egy csapattag nem tud részt venni a döntőn, az adott csapatnak alacsonyabb létszámmal kell indulnia.

További versenyidőszakok